Proteinrige bønner, linser og kikærter på menuen landet over

Bælgfrugter er en god kilde til blandt andet protein, jern og kalcium. I Danmark skal vi spise cirka 20 gange så mange bælgfrugter, hvis vi skal nå klimamålene, vurderer Dansk Vegetarisk Forening.

Vegetarisk Forening fejrede i dag FN’s internationale bælgfrugtsdag. Det skete i samarbejde med den indiske ambassade og indiske restauranter rundt om i landet.

MAD – For andet år i træk kunne Dansk Vegetarisk Forening i dag fejre bælgfrugterne og deres fortræffeligheder i anledning af Bælgfrugternes Dag (World Pulses Day).

Det skete i samarbejde med blandt andre Den Indiske Ambassade i Danmark, og i en række byer som Brøndby, Ringsted, Svendborg, Sønderborg og Aarhus kunne interesserede få gratis vegetarisk mad med fokus på bælgfrugterne som en klimavenlig kilde til en varieret og næringsrig kost.

»Bælgfrugter er en god kilde til blandt andet protein, jern og kalcium. Desuden viser forskning fra Københavns Universitet, at de mætter bedre end kød. Og vi skal i Danmark spise cirka 20 gange så mange bælgfrugter, hvis vi skal nå klimamålene« siger Rune-Christoffer Dragsdahl, som ergeneralsekretær i Dansk Vegetarisk Forening. 

Global dag forankret i lokale arrangementer

Dagen er en hyldest til bælgfrugterne og markeres over hele verden. I Danmark blev den fejret med fællesspisning, oplæg og inspiration til, hvordan vi kan integrere linser, kikærter og andre bælgfrugter i det danske hverdagskøkken.

Flere steder slog lokale indiske restauranter dørene op for at byde på lækkerier, og deltagerne kunne også få opskrifter med hjem, så de selv kan lave nogle af de spændende indiske retter..

»Der er ingen anden madkultur, som tilbyder så stor en variation af vegetariske og veganske retter lavet af bælgfrugter«, siger den indiske ambassadør i Danmark, Ajit Gupte.

»Vi er meget glade for samarbejdet med Den Indiske Ambassade og de indiske restauranter, da vi her i Danmark har meget at lære af inderne om, hvordan man bruger bælgfrugter i den daglige madlavning«, siger Rune-Christoffer Dragsdahl.

Bælgfrugter – hvorfor?

Mange indere er pr. tradition vegetarer, og bælgfrugterne har altid spillet en central rolle i det indiske køkken. Med øget fokus på klima og bæredygtighed er interessen for bælgfrugter stigende. Nu også på vores breddegrader.

Bælgfrugter mætter godt, har et lavt indhold af fedt og kan medvirke til at forebygge type 2-diabetes og hjerte-kar-sygdomme. Samtidig udleder produktionen af dem kun ganske lidt CO2, og dermed er der mange gode grunde til at integrere dem i det danske køkken i langt højere grad end i dag, lyder det fra Dansk Vegetarisk Forening.

FAKTA om bælgfrugter

  • En bælgfrugt er en frugt af planter i ærteblomstfamilien Fabaceae.
  • Kendte bælgfrugter er ærter, bønner, linser, lupiner og jordnødder.
  • Bælgen er en en-rummet kapsel som dannes fra ét frugtblad, og åbner sig for at slippe frø ved at sprække op både i bugsømmen og rygsømmen.

Kilde: Wikipedia